środa, 9 maja 2012

Kwiaty nie tylko w herbacie, ale też na talerzu!



Okazuje się, że kwiaty roślin to nie tylko doskonały składnik na herbatkę ziołową - jak na przykład dziewanna w Herbatce Mistrzowskiej, czy drobne niebieskawe kwiatki ślazu w Herbatce Hetmańskiej - ale również wspaniały składnik przygotowywanych w domu potraw.

Pewnie mało kto wie, że już sam kalafior, brokuły i karczochy, po które tak często sięgamy - wszystkie te warzywa to kwiaty. Także tak drogocenny szafran, to pręciki kwiatowe.

Z kwiatów, najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są te uprawiane z dala od dróg i innych zanieczyszczeń.

Poniżej znajdziecie zdjęcia jadalnych piękności - jeśli napotkacie którekolwiek z nich podczas swoich spacerów na łąkach i lasach, albo wyhodujecie w ogródku, warto je zabrać do kuchni - aby dodać do swoich potraw nie tylko wiele wartości odżywczych i witamin, ale także  bonusowe walory estetyczne!


     Stokrotka






    Mniszek lekarski




    Liliowiec



    Mieczyk



    Nasturcja




    Bratek



    Hibiskus róża chińska



    Goździk ogrodowy



    Szczypiorek



    Bez czarny





    Bez lilak



    Aksamitka



     Ostropest plamisty



    Rumianek





    Róża




    Szałwia





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz