poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Zaglądamy do talerza

 
 
 
 
Według ostatnich doniesień TNS OBOP, 82% z nas nie stosowało w przeciągu kilku ostatnich miesięcy żadnej diety i nie zwróciło uwagi, na to co je. Czy będzie to mniej czy bardziej szkodliwe dla zdrowia, jak wpływa na samopoczucie i kondycję.

W dalszym ciągu, jeżeli już dbamy o siebie, to w grupie tej przeważają kobiety oraz osoby powyżej 60. roku życia - co w przypadku tych drugich najczęściej  podyktowane jest złym stanem zdrowotnym, przyjmowaniem leków lub realnym zagrożeniem jakąś chorobą. 


Czemu zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy, dopiero, gdy wyniki badań są niepokojące? Najczęściej są to kłopoty z układem krążenia - zbyt wysokie ciśnienie krwi, zmiany miażdżycowe, czy choroby serca. 


Najczęstsze przewinienia to zbyt obficie posolone poprawy i przewaga w diecie czerwonych mięs - na niekorzyśc owoców, warzyw, kasz, czy też ryb. 
 
Zapobiegajmy, zamiast leczyć i... czytajcie składy! ;) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz